6 augusti 2010

Rödgrön försvarspolitik hinder för fred och säkerhet

De rödgrönas försvarspolitik präglas av tre väsentliga punkter som alla har det gemensamt att de hindrar Sverige att bidra till fred och säkerhet.

För det första vill de dra ner på försvarsanslagen med minst 2 miljarder per år. Det innebär på en femårsperiod minskat utrymme för materielförnyelse med 10 miljarder, eller långt mer än kostnaderna för Sveriges internationella insatser.

För det andra har de inget besked om hur Sverige ska göra med sin viktigaste internationella insats, nämligen deltagandet i Afghanistan för att hindra talibanerna att åter införa medeltida förtryck. Där har de ännu inte efter ett års diskussioner kunnat komma överens. Om två månader hoppas de få ta över regeringsansvaret utan att veta vad de ska göra med Sveriges insats för att bidra till möjligheterna till demokratisk utveckling i Afghanistan. Den diskussion de för tyder på att de anser att uppgiften är för svår eftersom talibanerna är så brutala och extrema att de inte ger sig i sitt hat mot demokratin. För de flesta andra är talibanernas brutalitet och hat ett skäl för att vi ska hjälpa de vanliga afghanerna till ett drägligt liv.

För det tredje vill de stoppa svensk vapenexport. Det innebär att de på en gång vill gynna svensk försvarsindustri – säger socialdemokraterna – samtidigt som de inte vill ge den rimliga villkor att överleva. De hävdar till och med att inköp av svenska vapensystem som nya ubåtar bara är till för att gynna svensk försvarsindustri på ett sätt som urholkar försvarets förmåga, som om bättre materiel ger sämre försvar.

Stryper man svensk vapenexport samtidigt som man säger nej till viktiga nya materielprojekt på grund av att de tillverkas i Sverige stryper man den svenska försvarsindustrin och gör Sverige helt beroende av andra länders vapenexport.

Då blir konsekvensen att de rödgröna är för vapenexport under förutsättning att den inte är svensk. Att andra länder exporterar till Sverige blir i själva verket en förutsättning för att de rödgröna överhuvudtaget ska kunna ha ett svenskt försvar.

Så de vill missgynna svensk vapenindustri, gynna andra länders vapenexport och nedrusta försvaret samtidigt som de av allt att döma vill dra hem den svenska insatsen i Afghanistan på grund av att talibanernas hot är så allvarligt och brutalt att de vill att vi ska ge upp. Det är en virrig försvarspolitik som avslöjar en utrikespolitik utan grundläggande värderingar.

Med de rödgröna vid makten kommer Sverige inte kunna bidra till det internationella samfundets insatser för att stärka demokrati och mänskliga fri- och rättigheter. Men vi kommer däremot att gynna de länder som vill exportera till det försvar vi ändå ska ha. Det är en usel utrikespolitik som blir resultatet av en virrig försvarspolitik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar