2 augusti 2010

Försvarsindustrin inte ett självändamål

Publicerat i Svenska Dagbladet
Slutreplik 2010-08-02

När Miljöpartiets och de rödgrönas Peter Rådberg menar att kvalificerad försvarsmateriel sänker försvarsförmågan bortser han från det faktum att det är tillgången på kvalificerad försvarsmateriel som avgör både försvars- och insatsförmåga. Konsekvensen av hans replik i SvD (22/7) vore att försvaret enligt hans mening skulle bli bättre ju mindre resurser vi la på att ge svenska soldater en kvalificerad utrustning.

Det är självfallet nonsens.

Helikoptrar som ger skadade en möjlighet till snabb evakuering och ubåtar som ger ett taktiskt överläge är inte bara en förutsättning för att vi ska kunna klara svåra och ibland riskfyllda operationer utan också för att svensk trupp ska ha bästa möjliga skydd. I det ena fallet handlar det om vår förmåga i Östersjön och i det andra om vår insatsförmåga till exempel i Afghanistan. I det ena fallet import och i det andra möjlig export.
 

Vi ska inte ha en svensk försvarsindustri som ett självändamål. Målet om bästa möjliga utrustning måste avgöra hur vi köper försvarsmateriel. Men det utesluter inte svensk försvarsmateriel som Rådberg tycks mena. Tvärtom innebär en konkurrensutsatt svensk försvarsindustri att vi kan skärpa kraven vi ställer. Utan en egen försvarsindustri förlorar vi inte bara forskning och utveckling som bidrar till vår försvarsförmåga utan också handlingsfrihet.


De rödgröna vill sänka försvarsanslagen med minst 2 miljarder. På en femårsperiod innebär det 10 miljarder. Det kommer slå mot förnyelsen av det svenska försvaret mot den insatsförmåga vi behöver. Det kommer sänka förmåga och utsätta svensk trupp för stora risker. Men det mest paradoxala är att de rödgröna inte vill sätta målet om bästa möjliga materiel som utgångspunkt för försvarsindustrins framtid. De vill istället förbjuda svensk export och på det viset gynna andra länders export och försvarsindustri.

De rödgröna är nämligen för vapenexport när den sker till Sverige men inte när den kommer från Sverige. De vill som ett självändamål att andra ska exportera till oss och därmed tvinga oss in i ett beroende till dem som har otydligare regler och en mindre effektiv försvarsindustri än den svenska. Varför en rödgrön regering ska vara för alla andras export utom Sveriges är svårt att förstå.



ISABELLA JERNBECK (M)

Ledamot av försvarsutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar