30 juni 2011

Apoteksreformen är en succé hos kunder

Publicerat i Mitti Danderyd 2011-06-30

Kommentar till artikeln ”Boom gav bara ett nytt apotek” den 7 juni.
Med ansvar för apoteks – och läkemedelsfrågor i riksdagens socialutskott är jag väl insatt i effekterna av apoteksomregleringen. Med stor förvåning läser jag i Lokaltidningen Mitti den 7 juni en artikel som föga överensstämmer med de rapporter som presenterats.

Det är svårt att inte prata om succé med de glädjande resultat som avregleringen för två år sedan har givit. Precis i linje med regeringens intention att öka tillgängligheten och förbättra servicen har över 200 nya apotek öppnats, bland annat på orter som tidigare inte hade något apotek. De går idag 1 700 personer färre på varje apotek och som det även stod i artikeln planeras fler än 200 nya apotek inom två år.

99 procent av kunderna tycker att öppettiderna har förbättrats eller är lika bra som innan. 90 procent anser även att priserna är bättre eller lika bra som före omregleringen.

I Danderyd har jag besökt det nya Apotek Hjärtat Enebyängen. Här sätter man kunderna i centrum med utökad service i form av läkemedelsrådgivning och provtagningar. Medicin till kunder levereras av Apotek Hjärtat till 96 procent inom 24 timmar och branschens frivilliga överenskommelse följs genom att man ringer till annat apotek om den fattas i det egna. Drivkraften att vara egen företagare har skapat en attraktiv bransch med många nyanställningar, med högre löner och större mångfald.
Ännu en god effekt är att läkemedelskostnaderna inte har ökat utan snarare minskat.

Isabella Jernbeck
riksdagsledamot
socialutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar