25 juni 2011

Vilka lärare behövs?

De senaste månaderna har det varit en livlig debatt om lärarnas roller i skolan. Hela tiden är det som att man försöker finna en roll som ska bestämmas centralt samtidigt som man glömmer att det finns bra lärare och mindre bra lärare, och dåliga lärare. Det är inte säkert att skolan blir bättre av att alla oavsett hur du klarar sin roll får högre lön.

Bättre vore om vi såg till att skolor fick en större självständighet, som de fristående skolorna, med en möjlighet både till friare lönesättning och rekrytering. Kanske borde det heller inte vara självklart att alla lärare ska gå igenom lärarhögskola, det viktiga är att varje skola på olika sätt står som garant för att de har bra lärare. Förmågan att lära kommer i första hand av att man har något att lära och att man kan fylla en stark roll i skolan. Vi skulle kunna ha en certifiering av lärare som bygger på deras kunskaper och förmåga snarare än att de har gått en viss utbildningsgång.

Och så ska vi se till att det kan rekryteras, med rätt löner och rätt uppgifter, så att vi får de bästa möjliga att arbeta i skolan med att lära elever, mäta kunskap samt alltid sätta eleven i centrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar