10 januari 2012

Samma socialism med Sjöstedt

Många har sagt att med Jonas Sjöstedt som partiledare börjar Vänsterpartiet en ny politisk linje. Men det är ingen som har kunnat beskriva vad som är nytt. Fortfarande vill man ha statlig styrning av ekonomin, fortfarande vill man förbjuda fritt företagande inom vård och omsorg på valfrihetens och nytänkandets bekostnad och fortfarande låter man populism och trolldom styra den ekonomiska politiken med krav på 35-timmars arbetsvecka som ett sätt för oss att arbeta oss genom krisen. Högre löner, större bidrag, högre skatter, samhällsägande av företagen och offentlig kontroll över välfärden. Vad är nytt och vad är inte gammal hederlig misslyckad socialism?

2 kommentarer:

  1. Hej Isabella!
    Jag heter Christoffer och hade ingen aning om vem du var innan jag läste om ditt besök hos RFHL, jag har precis läst här på din blogg att de var tydligen falska citat. Jag kan hålla med om att aftonbladet är en riktig skitblaska (oavsett politisk agenda), det är väl de flesta tidningar idag? skit, alltså. Väl inne på din blogg och av lite läsande undrar jag hur du tänker i ett lite längre perspektiv, i allmänt alltså. Har du inte märkt att folk mår sämre och sämre, att folk jobbar mer och mer? Fler blir rika och fler blir fattiga? Jag tycker även att du bör tänka över ordvalen "på valfrihetens och nytänkandets bekostnad" och förklara vad nu dessa fantastiska friheter gjort för fattigdomen i Sverige under ditt partis styre, för även om citaten från ditt RFHL besök inte stämmer kan vi ju inte smita från att fler står "utanför" samhället idag, eller hur? Och jag vill inte verka tjatig men Carema är ju faktiskt ett väldigt bra men sorgligt exempel på hur fritt företagande inom vård och omsorg kan se ut, det är ju trots allt inte så länge sedan det infördes. Visst det förekommer skandaler överallt och kommer alltid att göra men det är ju sorgligt att staten indirekt uppmuntrar det, för jag vill ju inte ta dig för en dumskalle som inte insett att inom kapitalismen är det vinsten som räknas och på den finns det inget tak.

    För övrigt blir jag ledsen när jag ser att du vill att Sverige ska gå med i NATO, visst SAAB kanske får sälja ett och annat spanings-system mer men va fan liksom? Kan du inte rycka upp dig lite o tänk till med hjärtat istället för med plånboken.

    Tänkte även ge dig ett boktips (du verkade uppskatta det).
    Siddhartha av Herman Hesse (ca 150 sidor, mkt lättläst men fantastiskt bra).

    God fortsättning o lycka till! (innerligt).

    / Christoffer

    SvaraRadera
  2. "krav på 35-timmars arbetsvecka som ett sätt för oss att arbeta oss genom krisen". För det första har det alltid varit så att människor varit motsträviga till arbetstidsförkortning, men som du vet har det ju fungerat, annars skulle vi inte ha 40 timmars arbetsvecka idag.

    Sen tycker jag inte du ska kallad socialism för misslyckad. Socialdemokraterna är det närmsta vi kommit till socialism i Sverige och HUR skulle vårt land se ut idag utan sossarna? Jag tycker vi kommit ganska långt tack vare dem och tack vare tidigare generationers strävan och umbäranden för att vi alla skulle få det bättre. Tanken på att moderaterna hade styrt Sverige istället skickar kalla kårar utmed ryggraden.

    Så undrar jag vad du menar med "valfrihet"? "Frihet" att välja vad? Jag vill väldigt gärna välja att ha ett arbete, men hur jag än väljer och väljer så händer det inte.....eller det kanske bara är vissa människor som ska ha friheten att välja? Bara de som valt "rätt" kanske ska ah den "friheten"?

    /Nele

    SvaraRadera