15 maj 2012

Flyktingbarn kan få hem i Danderyd- men socialförvaltningen befarar protester

Publicerat i mitti Danderyd 2012-05-15

Planer finns på att uppföra ett gemensamt boende för flera flyktingbarn i Danderyd.
– Vi har pratat om att ta emot äldre ungdomar. De är inte så lätta att placera i familjehem, säger Isabella Jernbeck (M), ordförande i socialnämnden.
     
Hennes farhåga är att kommunen kommer att få svårt att hitta en plats som inte väcker protester från grannar.– Jag kanske inte känner mig så hoppfull. Acceptansen brukar inte vara så hög när vi ska uppföra gruppboenden, säger hon.

I Vallentuna skulle ett boende för nio ensamkommande flyktingbarn ha öppnats den 25 april. Flera allvarliga attentat mot byggnaden har fördröjt inflyttningsdatumet. Chris Heister, nytillträdd landshövding i Stockholms län och före detta landshövding i Västerbotten, besökte Danderyd och socialnämndens arbetsutskott för några veckor sedan och rekommenderade politikerna att titta på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Västerbotten.– Hon gav oss tipset att göra ett besök i Skellefteå, säger Isabella Jernbeck.

Inget ensamkommande flyktingbarn har fått plats hos en familj i Danderyd genom socialförvaltningen. Alla barn har placerats i familjehem i andra kommuner. Varför är det så? – Jag tror att en orsak är att många arbetar mycket. Det är ett stort åtagande för ett par som jobbar heltid att ta emot ett flyktingbarn, säger Isabella Jernbeck.

Maria Strandell chef för socialförvaltningens familjeavdelning i Danderyd och ansvarig för flyktingbarnens verksamhet påpekar också det stora åtagandet. Hon skulle gärna se att flyktingbarnen även bodde hos familjer i Danderyd.

– Det skulle vara flera fördelar. Vi skulle kunna bygga upp ett kontaktnät och nätverk mellan familjehemsföräldrarna, vi skulle inte behöva bygga upp nya kontaktnät varje gång när det gäller skola, sjukvård och tandvård och vi skulle få nära till barnen.
I dag är de ensamkommande flyktingbarnen som Danderyd ansvarar för oftast utlokaliserade till familjehem som ligger utanför storstaden.

– Det är alltid svårare att rekrytera familjehem nära storstaden. I dess utkant är det lättare. Där kan familjehemmet kombineras med till exempel jordbruk eller eget företagande, säger Maria Strandell.

Maj-Britt Wahlberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar