12 april 2010

Försvarsindustrin viktig för Sverige

Under dagen har jag besökt Linköping och försvarsindustrikoncernen SAAB som i dag är den i särklass ledande svenska försvarsindustrin. Det är bland annat tack vare SAAB som Sverige är ett ledande land när det gäller investeringar i forskning. SAAB är också ett av de företag som gör Sverige till ett av de ledande länderna när det gäller försvarsmateriel. Det är imponerande att se tillverkningen av JAS Gripen och den mångåriga kunskap både ingenjörer och tekniker besitter. Ett plan som ligger i topp i jämförelse med andra och också framgångsrikt exporteras.

Diskussionen om försvarsindustri missar ibland just att det är en försvarsindustri. Det är inom företag som SAAB som förutsättningar för Sveriges och andra demokratiska länders väpnade insatser byggs upp men också förmågan till övervakning och motverkan mot olika hot mot det civila samhället. En marknad som är på kraftig expansion och där SAAB ligger långt framme.

Det är viktigt att Sverige har en levande och vital försvarsindustri. Det bidrar till vår förmåga att verka för fred och säkerhet utifrån våra värderingar, det ger oss ett oberoende inom olika områden och det ger jobb under förutsättning att man kan leverera kvalitet till låga priser. Och det har man hitintills kunnat.

Men kanske viktigare i dag är att en försvarsindustri innebär en kunskapsindustri som rör områden säkerhet, försvar och olika hotbilder. I en kunskapsvärld där hotbilder blir alltmer civila blir också tillgången till kunskap och forskning för att kunna förstå hoten och kunna veta hur de ska mötas allt viktigare. SAAB är en del av en sådan nationell förmåga som vi ska vara stolta över och ge rättvisa villkor, både när det gäller leveranser till det svenska försvaret och tillgång till en öppen europeisk marknad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar