24 februari 2010

Grekland - ett varnande exempel.

Efter 2 dagar i Aten med diskussioner och möten kring försvars- och säkerhetspolitik. Här lurar gamla motsättningar och föreställningar om den gamla ärkefienden Turkiet, som lett till att Grekland i dag, mitt i den värsta ekonomiska krisen, är det land i EU som spenderar mest av sin ekonomi på försvarsbudgeten.

Övertygar mig om två saker. Ett närmande mellan Grekland och Turkiet genom att även Turkiet blir medlem av EU leder till ökad säkerhet och mindre motsättning. Det vore bra för hela Balkan och för Cypernfrågan. Och för Grekland, inte minst när budgetkrisen ska hanteras.

Länder som inte har en tuff budgetpolitik blir lätt sina egna värsta fiender. Grekland hotas mer av sina dåliga statsfinanser än av gamla föreställningar om Turkiet. Försöker man lösa en ekonomisk kris med hjälp av ökade offentliga utgifter tappar man till slut kontrollen. Hade vi i Sverige gjort som Mona Sahlin ville för ett år sedan och ökat utgifterna hade vi hade haft större statsskuld och dubbelt så höga räntor på statsskulden. Grekland är att varnande exempel för alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar