9 februari 2010

Replik till Anders Karlsson och Thomas Eneroth (DI 30/1-2010)

Publicerat i Dagens Industri
2010-02-09

En försvarsindustriell strategi som inte är förankrad i en ansvarsfull försvarspolitik blir meningslös och en barlast för det svenska försvaret. När socialdemokraternas Anders Karlsson och Thomas Eneroth skriver på DI om vikten av att rädda ubåtskompetensen blir detta tydligt när de avslöjar de att den försvarsindustriella strategi de efterlyser mer handlar om industri och enskilda materielinköp än försvar.

Ja, det finns goda skäl att bibehålla och utveckla svensk ubåtskompetens. Dels därför att det svenska ubåtsvapnet är världsledande och en tillgång för det svenska försvaret, dels därför att den säkerhetspolitiska utvecklingen visar på behovet av en svensk närvaro i Östersjön, ovan och under vatten. Detta är också utgångspunkten för det inriktningsbeslut för försvarsmakten som riksdagen har beslutat om. En svensk ubåtskompetens är också en viktig del av vår förmåga att kunna utveckla motsystem samt att vara en viktig partner inom EU för ett bredare samarbete kring krigsmateriell. Syftet med det måste vara att utveckla och stärka försvarets förmåga, inte att bedriva försvarsindustriell politik på bekostnad av vår försvarsförmåga. Inget av detta blir möjligt med en rödgrön försvarspolitik.
Socialdemokraterna har tillsammans med övriga rödgröna nämligen tre avgörande utgångspunkter som gör att deras försök till försvarsindustriell strategi hänger löst i luften, eller i det här fallet inte når över vattenytan.
För det första vill man strypa den svenska krigsmateriellexporten. Det stärker inte svensk försvarsindustri. För det andra vill man begränsa det försvarsindustriella samarbetet genom att låta begreppet militär alliansfrihet definiera försvarets materielutveckling, vilket innebär materielprojekt som begränsar marknaden till det svenska försvaret som ensamt aldrig kommer kunna upprätthålla avancerad försvarsindustri. För det tredje vill man minska försvarsanslagen med minst 2 miljarder årligen samtidigt som man vill bevara dagens organisation. Det innebär bara under en 5-årsperiod nerdragningar på minst 10 miljarder som kommer att drabba just materialsidan. Det blir vare sig mycket försvarsindustri eller försvar av det.
Med alliansens försvarspolitik finns nu möjlighet att skärpa det svenska försvarets insatsförmåga, i försvaret av Sverige och i internationella insatser. Där kommer nya svenska ubåtar kunna spela en viktig roll och det finns ekonomiskt utrymme för det. Med herrarna Ohly, Karlsson och Eneroth blir det vare sig ubåtar eller försvarsindustriell strategi värd namnet.
Mycket prat och litet försvar.
Isabella Jernbeck (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar