7 februari 2010

Svenska förluster i Afghanistan

Två svenska soldater som har stupat i norra Afghanistan är en förskräcklig och sorglig nyhet. Det är sorg för familj och anhöriga liksom för kamrater och kolleger. Det spelar ingen roll att vi redan vet att det är en riskfylld verksamhet som svensk trupp genomför för fredens och säkerhetens skull. Det är en tragedi som drabbar de anhöriga på ett sätt som ingen annan kan förstå.
När jag för någon dag sedan skrev om Afghanistan och den ökade osäkerheten var det för att vi nu ser en ökad konfliktnivå. Det finns nu anledning att se till att den militära ledningen snabbt går igenom om något har brustit och kan rättas till samt att fortsatt se till att de svenska soldaterna har de bästa förutsättningarna och säkerheten. De som stupat förtjänar inte bara vår sorg utan att vi också tar denna tragedi på allvar vad gäller uppföljningen av den svenska truppens förutsättningar att fullfölja sitt arbete med lärdom av det som skett.
I försvarsutskottet, som en gång varit med om att fatta beslut om den svenska styrkan, får vi nu följa upp vad närmare undersökning visar i form av erfarenheter och krav på insatsens utformning. Det tänker jag se till vi gör mycket noggrant och utan kompromisser när det gäller vad som kan göras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar