4 juli 2010

Förnyelsen fortsätter

Förnyelsen av det svenska försvaret måste fortsätta. Vi måste nu diskutera och pröva de förändringar i vår omvärld som präglar svensk säkerhet och som ställer krav på Sveriges förmåga att bidra till internationellt fredsuppdrag. Det är syftet med den moderata försvarskommitténs rapport om det svenska försvarets framtida utveckling.

Under de gångna åren har en omställning gjorts som man har talat om länge men som inte blivit av på grund av för lite politisk vilja, för många prioriteringar och oförmåga att lämna gamla strukturer bakom sig. Under socialdemokratin stod försvaret stilla utan tydliga besked om var man skulle gå. Nu har vi fått en omställning av det svenska försvaret som innebär att vi har en högre omedelbar insatsförmåga både nationellt och internationellt. Vi har förband gripbara som är färdigövade, sammansatta för sina uppgifter och som har tillgång till den moderna materiell de behöver.

Den frågan vi nu måste ställa oss är hur vi ska fortsätta förnyelsen och hur vi ska kunna sätta mål för försvarets utveckling utifrån de krav som omvärlden ställer.

Vi pekar i rapporten på utvecklingen i Ryssland med ökad upprustning, ökat intresse för Östersjön och Nordkalotten och en visad vilja att faktiskt använda militärt våld i dagens Europa. Men vi pekar också på att Ryssland behöver Europa för ekonomisk och politisk utveckling. Vi ska mot den bakgrunden utforma det svenska försvaret så att vi kan bidra till en utveckling där Ryssland prioriterar samarbete och dialog istället för maktspråk mot sina grannar och där det står klart att EU är en faktor som Ryssland både kan och bör samarbeta med. Därför föreslår vi ökad närvaro i Östersjön och bidrag till flygpatrullering i Baltikum samt ökat nordiskt samarbete. Just för att vi inte ska behöva se Ryssland som ett hot utan en framtida partner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar