16 november 2011

Att företräda medborgarna

Genom årens lopp har det avslöjats alltför många missförhållanden i äldreomsorg. Alltför många gånger i media och inte genom kommuners egen uppföljning.

Ibland i kommunala verksamheter och ibland i privata. Det finns helt enkelt dåliga verksamheter och bra. En skillnad är att det är svårare att göra något åt dåliga kommunala verksamheter än privata. De privata kan man bara byta ut medan kommunala ledare ofta tenderar att försvara den egna verksamheten på de äldres bekostnad.

Den grundläggande frågan handlar om vad som är bäst, att kunna byta verksamheter som inte håller måttet. Flera moderatledda kommuner har för länge sedan gått från upphandlingar inom äldreomsorgen och istället gett invånarna makten att välja och en peng lika för alla som följer med brukaren. Uppföljning och utvärdering är då det som är kommunens viktiga ansvar som företrädare för medborgarnas intresse.
I debatten om vem som ska driva vården verkar socialdemokrater hellre försvara den kommunala verksamheten än de äldres intressen.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar