2 november 2011

Grekisk regering som inte tar ansvar

Plötsligt verkar allt förfalla än mer i Grekland. I frånvaron av stabila offentliga finanser urholkas inte bara välfärden utan också den politiska stabiliteten. Med löftet om en folkomröstning om krispaketen har Grekland i praktiken inte en regering som kan ta ansvar utan som låter utvecklingen pågå tills det grekiska folket har röstat om man är för eller emot att sanera de egna statsfinanserna. Och eftersom folket är emot besparingarna är risken att man säger nej till krispaketen men därmed förlorar all stabilitet i samhällsekonomi och politik. Det är ett dåligt ledarskap som har fört Grekland hit till dagens kris, men det är ett än sämre ledarskap som nu kastar landet in i ovissheten, och med stora konsekvenser för andra länders ekonomier. Det är en påminnelse om att det inte är eurons fel utan grekiska politikers fel. Ett minimikrav som deras väljare borde ställa på dem vore att de nu tar ansvar och gör rätt.

6 kommentarer:

  1. Eftersom jag är felciterad är det svårt att diskutera utifrån dessa citat, helt enkelt eftersom jag inte tycker så som det återges.

    Däremot tycker jag det är viktigt att vi för en diskussion om hur vi kan hjälpa fler att komma ur beroende och missbruk, annars riskerar vi få fler i en fattigdom som inte ska finnas i vårt samhälle, den diskussionen tror jag alla vinner på istället för att utgå ifrån det som inte har sagts.

    SvaraRadera
  2. Problemet är inte Greklands politiker, problemet är att vi har ett ekonomiskt system som tillåter det här att ske. Det bästa Grekland kan göra är att avböja och ta hand om sig själva. Det är ändå bara en tidsfråga när Grekland kommer krascha precis som många andra länder, varför dra ut på lidandet? Det finns så mycket skuld inbyggt i systemet (skuld som är en förutsättning för ekonomisk tillväxt) att det omöjligtvis kan betalas tillbaka.

    SvaraRadera
  3. Om du inte tycker så som det sägs i bloggposten: Vad tycker du då? Finns det fattiga människor i Sverige? Ska missbrukare som söker vård tvingas lämna urinprov? Är det ett problem att läkare skriver ut för mycket beroendeframkallande preparat? Tre ganska enkla frågor som du kan besvara med ja eller nej.

    SvaraRadera
  4. tre snabba svar till Lars.
    Ja det finns människor i Sverige som lever under knappa förhållanden dvs som har litet ekonomiskt utrymme. Jag har skrivit tidigare att det viktigaste är att ge människor möjligheter till arbete. Vad det gäller frågan om lämnande av urinprov anser jag att det är en fråga för verksamheterna inom vården. Sista frågan om läkare skriver ut för mycket beroendeframkallande preparat - den medicinska bedömningen måste ske av läkare - däremot är det väl väl dokumenterat att det finns personer som är beroende och missbrukar läkemedel och det är just de vi försöker få en bild av för att se vad som kan göras för att avhjälpa det.

    SvaraRadera
  5. Det är ju varken läkaren eller patienten som gör beroendet, utan själva läkemedlet. Om läkaren tar ansvar för sin förskrivning så kommer inte patienten bli beroende. Läkaren vet (eller ska i alla fall veta) riskerna med läkemedlet i fråga och då se till att patienten inte utvecklar ett beroende.

    SvaraRadera
  6. Det finns ingen skillnad på den Grekiska regeringens situation och bildt administrationen...Så det vi kan lära oss är att aldrig ha moderater vid rodret...eller hur menar du.

    SvaraRadera