30 juli 2012

Lätt vara generös med andras pengar!

Tillväxtverket har spenderat närmare 10 miljoner kronor på spa, skidåkning och intern representation. Det finns inget privat företag som skulle göra så och i så fall skulle man föra det med egna pengar. Och det är inte troligt att generaldirektören hade valt att använda egna pengar för att visa sin generositet. Det är lätt att vara generös med andras pengar.
SSU i Norrbotten tillhör dem som har fuskat med bidragen till ungdomsorganisationer, förutom allt som kan sägas om det är det ett uttryck för att landstinget i Norrbotten knappast behöver vända på kronorna eftersom man vare sig kontrollerat eller avslöjat fusket.
De som hävdar att offentlig sektor måste ha mer pengar för att kunna sköta sina uppgifter kan fundera lite över dessa två enstaka exempel. De är inte de enda utan är ett uttryck för att kostnadsmedvetenhet och resurseffektivitet brister när man hanterar andras pengar och saknar konkurrens. Det är lättare att kräva mer pengar, från Stockholm och från skattebetalarna, när det är svårt att få verksamheten att gå ihop än att ändra och utveckla. Lätt att vara generös med andras pengar, lätt att kräva mer av andras pengar och lätt att låta bli att ta eget ansvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar