17 maj 2010

Mycker drömmar och lite verklighet

Så är det nu två partier i den rödgröna kartellen som vill gå till val på att Sverige ska arbeta sig ut ur krisen genom att arbeta mindre. Tron på att ökad ledighet genom kortare arbetsvecka gör det lättare att ta sig ur krisen, öka konkurrenskraften och säkra välfärden kan kanske avfärdas av Mona Sahlin med att det handlar om drömmar.

Men även om det inte blir något av Miljöpartiets och Vänsterpartiets krav på kortare arbetsvecka, om Sahlin kan stoppa detta, så säger det ändå något om vilken verklighetsbild de rödgröna bygger sin ekonomiska politik på. Lever man i en drömvärld är det lätt att föreslå höjda skatter på arbete och sparande, skjuta på viktiga beslut och kräva att människor ska låna för att betala höjd fastighetsskatt.

En ekonomisk politik kan inte bygga på drömmar utan måste bygga på verkligheten. Om det nu är en dröm att man ska arbeta mindre, varför nu politiker ska bestämma att människor ska arbeta mindre och tjäna mindre, samtidigt som man har drömmen att alla ska ha arbete börjar det bli lite mycket drömmar och lite lite verklighet. Det bästa är om de rödgröna får regera i sina egna drömmar så kan alliansen ta hand om verkligheten. Det verkar som om det blir bäst så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar