10 maj 2010

vänsterns "drömmar" inte bra för Sverige

Plötsligt tvingades Mona Sahlin i går erkänna att löften om höjd a-kassa, ökade utgifter till kommuner och andra utgiftslöften kanske inte kan genomföras i en tid av ekonomisk kris. Det får vi se till hösten sa hon. Men skälet till att Sverige är ett av de tryggare länderna när det gäller offentliga finanser är att vi hållit kontroll över de offentliga utgifterna både i goda och dåliga tider. Det är det som nu gör att vi står starka mitt i en akut kris som berör hela Europa.

Hade Sahlin regerat hade hon genomfört de förslag hon föreslog för en månad sedan, eller för ett år sedan, för att sedan se att Europa gått in i en ny kris. Om hon inte känner att hennes egen politik har en längre överlevnadstid än en månad bör hon inte styra landet eftersom ansvarsfull politik innebär att man agerar långsiktigt både i goda och dåliga tider.

Sverige kan inte ha en regering som låter dagskänslan över krisen bestämma hur mycket man ökar utgifter och budgetunderskott. Det blir än värre om man ser till att de partier hon går till val för att styra landet med kräver sex-timmars arbetsdag, friår och ännu högre utgifter. När Sahlin avfärdar vänsterpartiets politik med att alla får ha drömmar avfärdar hon i själva verket allvaret och ansvaret som måste prägla en regering. Vi kan inte vila oss ur krisen, lika lite kan vi drömma oss ur den. Det är det som grekerna har försökt. Det gick inte bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar