3 maj 2010

Rödgrön försvarsbudget en katastrof för svenskt försvar.

När man synar den rödgröna försvarsbudgeten är det uppenbart att Lars Ohly i praktiken har kommit att bli försvarsminister, oavsett vem som eventuellt blir det om de rödgröna skulle vinna majoritet.

Nerskärningarna av de internationella insatserna är av den omfattningen – 540 miljoner kronor – att det står klart att vänsterpartiet har vunnit slaget om Afghanistan-insatsen genom budgeten. Det innebär nämligen att det inte går att upprätthålla den om man inte ska medvetet riskera svenska soldaters liv. Det är ansvarslöst och hyckleri av en opposition som säger sig vilja stödja FN men samtidigt vill svika dem som är beroende av omvärldens skydd. Vänsterkoalitionen offrar inte bara demokratin utan också kvinnors rätt till ett värdigt liv i Afghanistan och låter talibanerna triumfera.

Nerdragningen av förbandsbudgeten kommer dessutom leda till att vi får dra ner på omfattningen av insatsförband som sådan. Det innebär inte bara förbandsnedläggningar utan färre svenska förband. Förmågan att ha svensk närvaro för att möta ökad rysk verksamhet i Östersjön kommer i praktiken försvinna. Av allt att döma ryker möjligheten att ha kvar svenska ubåtar samtidigt som Ryssland ökar sin närvaro och sina krav på grannarna.

Därmed rycker de rödgröna undan mattan för den svenska försvarsindustrin. Tvärtemot vad socialdemokrater har sagt de senaste åren.

Försvaret försvagas, svensk trupp tas hem från Afghanistan och försvarsindustrin lämnas att tyna bort. Det är en triumfens dag för vänsterpartiet. Med en sådan budget behöver inte Ohly utnämnas till försvarsminister. Han är det ändå och styr säkerhetspolitiken genom budgeten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar