18 maj 2010

Rysk maktpolitik ett hot.

Den ryska regimen rasar mot Europarådet och Europadomstolen för mänskliga fri- och rättigheter som gett Lettland rätt att döma en rysk krigsförbrytare. Det intressanta är att för den ryska regimen är det i denna fråga inte lag och rätt som ska gälla utan makt och deras storhet. Och det är en makt som man vill utöva för att påverka Lettland liksom Europarådet.

Detta är ett genomgående tema för hur Ryssland ser på sina grannar och på sina egna intressen. När en regim som den ryska agerar mot oberoende domstolar i Lettland och i Europa är det viktigt att vi ser till att även ett mindre land som Lettland kan stå starkt och att det är klart att maktpolitik inte accepteras. Rysslands förmåga att hota andra måste balanseras av andras förmåga att stå emot.

Det får inte bli så att Ryssland tror sig kunna få sin vilja igenom genom hot av olika slag. Det ställer krav även på svensk försvarspolitik. Ryssland får inte tro sig kunna dominera Östersjön. Sverige har liksom andra länder ett ansvar för detta. Med Ohly i regeringen kommer vi inte kunna eller vilja ta det ansvaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar