28 juni 2010

Därför röstade jag ja till ett historiskt beslut!

Publicerat i Enköpingsposten 2010-06-30
och i Filipstads Tidning 2010-06-24


Riksdagen tog nyligen ett historiskt beslut om energiförsörjningen i Sverige. Ja till ny kärnkraft – men också ja till mera förnybar energi. Utanför riksdagen stod på beslutsdagen flera kärnkraftsmotståndare och sa - var modig - stå på dig och rösta nej. Men jag ville inte rösta nej – det har aldrig varit ett alternativ för mig.

Alliansregeringen har mer än någon annan regering styrt sitt arbete mot minskade utsläpp i Sverige. Vindkraftsproduktionen har sedan 2006 ökat med 26 % - det är en tredubbling mot tidigare. Stora satsningar har också gjorts på energieffektiviseringar samtidigt som energiforskningen fått höjda anslag.

Idag kommer mer än 40 % av elproduktionen i Sverige från förnybar energi. Resterande delen, alltså en majoritet av produktionen, kommer från Kärnkraft. Vilket vår industri liksom hushållen är helt beroende utav. Vinterns köldknäpp visar på att vi i Sverige måste ta nödvändiga steg för att säkra energin i framtiden. Kärnkraften uppfyller ett av de viktigaste krav som ställs på dagens energikällor – de innehåller låga utsläpp av växthusgaser.

Beslutet handlar inte om att bygga fler kärnkraftverk vilket man kan skulle kunna tro om man lyssnade på den rödgröna oppositionen. Beslutet ger istället möjlighet att byta ut gamla reaktorer mot nya men innebär också att ett ökat ansvar läggs på bolagen och tuffa krav på finansiering i händelse av en olycka. Statens återkravsrätt blir också obegränsad gentemot anläggningshavarna. Tillsammans vittnar det om en trygg och säker energiförsörjning i framtiden.

Vad som är viktigast nu är att säkra att vi i Sverige har en elproduktion som på en gång bidrar till svensk energiförsörjning samtidigt som det minskar utsläppen av CO2. Det tryggar inte bara energiförsörjningen, utan även svenska jobb.
Därför röstade jag ja.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M), Stockholms Län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar