21 juni 2010

Viktigaste frågan

Vaknar till en sommarvacker morgon på Bjärehalvön med hundpromenad vid havet för att senare på dagen förflytta mig till ett Stockholm som just nu känns mest som asfalt, hur strålande Stockholm än är i juni. Nu börjar riksdagens sista vecka som avslutas med beslut om den ekonomiska politikens riktlinjer.

Därmed sätter vi också punkt för denna vår och mandatperiod med den fråga som valet kanske mer än andra handlar om, nämligen den ekonomiska politik som ska föras i Sverige efter valet.

Tittar man ut över Europa framträder Sverige som något närmast unikt. Så sent som i förra veckan kom även våra grannländer Finland och Danmark in i den grupp av länder som har problem med sina underskott. Undantagen i EU är Sverige, Estland och Luxembourg. Det har gett Sverige möjlighet till lägre räntor men också till att nu disktera reformer som kan ge ökad tillväxt.

De länder som har prövat s-politik har de stora underskotten, och de stora problemen både vad gäller välfärd och tillväxt.

Så frågan är om Sverige klarar sig bättre med en politik som drivs av Ohly, Wetterstrand och Sahlin, som har prövats i de länder som nu har stora problem, eller den politik som har gett resultat som skiljer ut sig med styrka. Nu på onsdag när vi röstar vinner alliansen för sin politik. Hur det går i höst när den ekonomiska politiken ska bli till nya budgetplaner beror på valet. Det borde vara ett enkelt val, det avgör både jobb, tillväxt och välfärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar