1 juni 2010

Rödgrön försvarspolitik hotar Berga och Haninge!

Publicerat i Mitti Haninge
2010-06-01

Den rödgröna oppositionens försvarspolitik hotar framtiden för försvaret i Berga. I vänsterpartiernas Sverige ska Försvarsmakten varken kunna användas till försvar eller säkerhet, utan istället drabbas av ständiga nedskärningar – som kan drabba Berga och hota så mycket som 700 arbetstillfällen i Haninge kommun.

Berga är idag hemmabas åt två slagkraftiga marina förband – fjärde sjöstridsflottiljen och amfibieregementet. Tillsammans utgör dessa förband en bestående del av den svenska marinen – med modern utrustning och hög kompetens. Att båda förbanden bedriver sin verksamhet på just Berga är ingen slump – här finns avancerade tränings- och utbildningsmöjligheter och väl utbyggda anläggningar. För Sveriges försvarsförmåga, såväl här hemma som utomlands, är fjärde sjöstridsflottiljen och amfibieregementet en stark resurs.
Det tycker dock inte vänsterpartierna, som vill spara 2 miljarder per år på försvaret. Värst drabbad blir förbandsanslagen, som ger soldaterna övningstid och ger fartygen möjlighet att vara till sjöss. 750 miljoner kronor ska här sparas om Sverige byter regering i höst. Det vore förödande för både förbanden på Berga och övriga Försvarsmakten – i längden leder det till svarta hål i ekonomin och behov av att lägga ner förband som just fjärde sjöstridsflottiljen och amfibieregementet.
Vänsterpartierna vill dessutom reducera Sveriges fredsfrämjande insatser utomlands och avbryta Sveriges ledande ansvar för den Nordiska Stridsgruppen (NBG) 2011. Ett svek mot Sveriges internationella solidaritet och trovärdighet – men även mot de soldater och sjömän från Berga som tjänstgjort och tjänstgör utomlands.
Moderaterna och alliansregeringen har sedan 2006 lyckats skapa ett försvar med balans i sin ekonomi. Med ett flexibelt, tillgängligt och användbart försvar har vi lagt grunden för en modern och trovärdig försvarspolitik – utan nedskärningar och nedläggningar.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)
Ledamot i Försvarsutskottet
Karin Enström
Riksdagsledamot (M)
Ledamot i Försvarsutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar